Va spuneam in postarea despre planificarea cheltuielilor de nunta ca e bine sa va alegeti fotograful si videograful imediat ce stiti data evenimentului (adica dupa ce ati semnat cu restaurantul). Ca si restaurantele, cei mai buni se iau repede (chiar si cu mai bine de un an inainte); mai ales cei cu un raport calitate – pret excelent.

In prima faza incercati sa cereti recomandari cunostintelor si prietenilor si vedeti daca va plac fotografiile din portofoliul fiecaruia. Cautati pe google “fotograf profesionist de nunta” (includeti si orasul vostru daca nu vreti sa le platiti transportul si cazarea) si analizati portofoliile. Intrati si pe centralizatoarele existente, vedeti cine ce premii a luat si, din nou, daca va plac fotografiile realizate de ei.

Cateva site-uri de unde va puteti inspira in alegerea fotografului vostru:

Odata ce aveti o lista scurta, incercati sa cautati cat mai multe informatii despre ei. Pe langa fotografiile in sine, cereti pareri de la alte nunti. Tot google e prietenul vostru si de data asta; veti gasi bloguri si forumuri cu impresiile celor care au lucrat deja cu fotografii din lista voastra.

Dupa ce v-ati format deja o parere, e momentul sa ii contactati (telefonic, email, cum preferati), sa ii intrebati daca sunt liberi in data voastra, sa le dati cat mai multe detalii despre eveniment si sa le cereti o oferta. Desigur, va veti intalni cu cei care se incadreaza in bugetul vostru. Sau veti mari bugetul atunci cand considerati ca acest lucru se justifica.

La intalnirea cu fotografii cereti sa vedeti albume intregi, nu doar cele mai bune fotografii postate pe site-ul lor sau pe Facebook. Rugati-i sa va povesteasca despre alte nunti, cum s-au apucat de fotografie, ce ii motiveaza, ce experienta au, cum vad ei nunta si ce cerinte au de la voi in ziua respectiva. Incercati sa va dati seama daca va veti simti confortabil in preajma lor. Poate nu sunteti neaparat obisnuiti cu aparatele foto langa voi toata ziua; pentru ca fotografiile sa iasa bine, e important sa va simtiti voi bine.

Un om destept, dar cu care n-am lucrat dintr-o nepotrivire de caracter, ne-a spus niste vorbe mari: “Uneori stii din prima daca vei lucra cu cineva sau nu”. Si chiar asa si e; in momentul ala, noi ne dadeam coate pe sub masa sa plecam mai repede acasa.